Kara isotta kanserojen madde tespit edildi

14.10.2017 16:31:01 tarihinde eklendi, 457 kez okundu
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ferit Atasoy, Şanlıurfa isotunun geçirdiği aşamaları inceledi. Atasoy, yanlış yöntemle üretilen isotun kanserojen madde taşıdığını iddia ederek biberin fazla karartılmaması tavsiyesinde bulundu.

Birkaç yıldır Şanlıurfa isotunun tüm evrelerini bilimsel olarak araştırma konusu yapan Prof. Dr. Ferit Atasoy, isotun endüstriyel ve geleneksel üretiminin tüm aşamalarında geçirdiği değişimi araştırdı.



Kara isot zararlı

 

Gıda mühendisleri olarak yaklaşık 5 yıldır isot üzerinde araştırma yaptıklarını söyleyen Prof. Dr. Atasoy, isotun özellikle üretim aşamasında çok fazla karartıldığında içerisindeki aroma bileşenlerinde oluşan çeşitliliğin arttığını ama bunun yanında bazı kanserojen maddeler ortaya çıktığını tespit ettiklerini belirtti.



Mor renk isotun sağlıklı olduğu bilimsel olarak kanıtlandı

 

Yaptıkları bilimsel çalışmalar sonucunda mor renk biberin sağlık açısından faydalı olduğunu tespit ettiklerini dile getiren Prof. Dr. Atasoy, “Bu çalışmanın sonucunda ev hanımlarına özellikle biberi fazla karartmamalarını tavsiye ediyoruz. İsot için en ideal ve sağlık açısından faydalı olan rengin, mor renk olduğu bilimsel çalışmalarımız sonucunda tespit ettik” dedi.



"Çürümüş, ezilmiş biberleri kullanmayın"

 

Özellikle hijyen konusuna dikkat çeken Prof. Dr. Atasoy, biber yapımında çürümüş veya ezilmiş biberlerin kullanılması veya toprakla temas etmesi durumunda, alfatoksin diye adlandırılan kanserojen madde varlığının arttığını belirtti. Depolamanın da önemine dikkat çeken Atasoy, isotun açıkta saklandığında içeriğindeki yararlı aroma bileşenlerinin kaybolduğunu belirterek, “Bu çerçevede yeni bir çalışma yapmaya başladık. Oksijenin depolama üzerinde olumsuz etkisinden dolayı vakumlu saklama ve ayrıca koyu renkli cam şişelerde isotun depolama koşullarını araştırıyoruz” diye konuştu.

 

90’lı yıllardan sonra Şanlıurfa’ya göçün arttığını söyleyen Prof. Dr. Ferit Atasoy, farklı türden ve şehirlerden elde edilen biberler üzerinde de araştırmalarına devam ettiklerini belirtti.


Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum yapan siz olun...
Yorumlarınız, site yönetimi tarafından denetlenip onaylanmaktadır; lakin uygunsuz, hakaret içeren, kişi ve kişileri aşağılayıcı türden olmaları halinde derhal silinecektir. Yorumlarınız başkaları tarafından oylanabilir.

Üye girişi yaparak takma adınızla yorum ekleyebilir, eklediğiniz tüm yorumlara üye panelinizden ulaşabilirsiniz. Ayrıca üye girişi yaparak haber, makale, video, foto galeri içeriklerini favorilerinize ekleyebilir ve tüm favorilerinize üye panelinizden erişebilirsiniz. Not: Üyeler en çok 500 karakter yorum yazabilirken, misafirler en çok 200 karakter yorum yazabilirler!



Yorumcu


E-Posta Adresiniz (Yayınlanmayacak)


Yorumunuz


Güvenlik Kodu
(Büyük-Küçük Harf Duyarlıdır!)
  




Mobil Sitemiz
Ana Sayfa
Hakkımızda
İletişim
Üye Ol
Site Kullanım Koşulları
Haber Manşetleri
Haber Arşivi
Haber Kategorileri
Video Arşivi
Foto Galeri Arşivi
Yazarlar
Yazar Makaleleri
Genel Makaleler
Anketler
Haber RSS
Makale RSS
Video RSS
Foto Galeri RSS
Sitenize Haber Ekleyin
Sitemizde yer alan bilgilerdeki hatalardan, eksikliklerden ya da bu bilgilere dayanılarak yaplan işlemlerden doğacak her türlü maddi/manevi zararlardan ve her ne şekilde olursa olsun üçüncü kişilerin uğrayabileceği her türlü zararlardan dolayı SİTEMİZ sorumlu tutulamaz. Gazetesi.tv.tr Copyright ©2015 Bu site en iyi Chrome, Opera, FF ve IE 10+ web tarayıcılar ile gezilir. Powered by ASPXPLUS